sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Jaa minkä tyyppistä..?

Vietimme porukalla Juhannusta landella ja istuessamme iltaa torstaina saimmekin aivan mahtavan idean. Meistä tulee kasvihuone viljelijöitä! Tai pikemminkin Amatööri viljelijöitä, sillä projektissa on mukana liikuntaneuvoja, puuseppä ja sairaanhoitaja. Onneksemme saimme mukaan myös hortonomin, joka toimii meidän virallisena nauvonantajana :). Intoa meiltä kyllä löytyy, mutta ei niinkään ammattitaitoa.

Landella navetan takana on ruohon peittelemä ja omenapuun raiskaama kasvihuone, joka on ollut käyttämättömänä monta vuotta. Saimmekin idean kunnostaa tämä kyseinen kasvihuone takaisin omaan loistoonsa ja alkaa viljelemään siellä ensi vuonna tomaattia, kurkkua yms. Tarkkaa listaa tulevista viljelyksistä ei olla vielä päätetty. Yritetään kuitenkin olla haukkaamatta liian isoa palaa kerralla.
Ensi töiksemme kävimme tsekkaamassa tilukset ja kuinka suuri projekti tästä onkaan tulossa.
Siellä näytti kutakuinkin tältä..







Vaurioiden tsekkaamisen jälkeen istuimme keittiön pöydän ympärille funtsimaan tätä projektia. Muutaman Mojiton jälkeen se alkoi tuntumaan aina enemmän ja enemmän hyvältä idealta. Pari mojitoa ja sangria lasia lisää, niin olimmekin jo maailman parhaimmat viljelijät, joilla on maailman herkullisimmat tomaatit :). Suunnittelu luonnollisesti lähti hieman lapasesta, mutta suuret täytyy olla puheet niin on jotain toteutettavaakin. 

Seuraavana päivänä otimmekin tuumasta toimeen ja lährettiin hommiin. Mohjitot ei paljon enää painanu kun into piukeena lähdettin työmaalle :). Onneksi landelta löytyy kaikki tarvittavat välineet, jolla saamme raivattua tien kasvihuoneeseen. Sitten alkoi jäätävä trimmeröinti, haravointi ja omenapuun ja ympärille olevien puskien tuunaaminen.



Kasvihuoneessa oleva muovi oli niin huonossa kunnossa, että se piti poistaa kokonaan. Haasteksi koitui muovin pois repiminen sillä koko kehikko meinas kaatua mukana :). Kehikkokin vaatii tuunausta. Pientä lisätukea, niin kasvihuone pysyy pystyssä ensi kesään asti.
Kasvihuoneessamme on myös pieni asukki, joka toimi työnjohtajanamme koko päivän :).


Neljän tunnin uurastuksen jälkeen saatiin vanha muovi revittyä pois, kasvihuone ja sen edusta trimmeröityä, haravoitua moskat pois ja trimmattua puskat :). Tällä hetkellä siellä näyttää kutakuinkin tältä:

Ainut käyttökelpoinen asia kehikon lisäksi on lämpömittari. Se on ollut uskollisesti siellä seinällä monta vuotta :).
Sää ei oikein meitä suosinut, mutta kyllä 11 asteessakin hiki saatiin tuleen.


 Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat ensimmäisen päivän uurastuksen jälkeen. Maista ero :)



Seuraava homma olisi kehikon tukeminen ja vähän lisää trimmeröintiä. Kai siihen jostain vielä uusi kasvihuonemuovikin tarttis saada, jonka kiinnityksestä tulee erittäin mielenkiintoista. Tuuletus ainakin toimii hyvin, mutta taitaa olla tomaateille vähän liian tehokas :).

Että ei muutakun ens kertaan, moi moi!