torstai 18. elokuuta 2016

Jos ei omasta maasta niin mistäs sitten?

Ensimmäiset sadonkorjuujuhlat lähestyvät. Niitä olisi tarkoitus viettää lauantaina pienen porukan kesken ja kaikkien niiden, jotka ovat meitä auttaneet tämän ensimmäisen viljelykesän kanssa.
Sadonkorjuujuhlien menu on jo päätetty ja joitakin ruokalajeja ollaan kokeiltu myös ennakkoon :).

Aikaisemmilla viikoilla ollaan tehty oman maan tuotoksista erilaisia herkkuja.
Täyttetyjä kesäkurpitsoja monta kertaa. Laittaa eri täytteitä, niin saa hieman vaihtelua. On tehty kana-, liha-, ja kasvistäytteillä. Ohjeita näihin löytyy paljon netistä. Kesäkurpitsoja kannattaa ennen täyttämistä hieman esipaistaa. Silloin myös itse kurpitsa on pehmeä ja maukkaampi. Täytteitä ei myöskään kannata laittaa liikaa. Max kolme täytettä, niin maistaa myös kaikki maut ja liiat raaka-aineet eivät sekoitu keskenään. Tämä on toki ihan makuasia.
Esimerkiksi kasvistäytteiseen kesäkurpitsaan meillä tuli porkkanaraaste, sipuli, kesäkurpitsan sisälmys ja tietenkin juusto päälle. Aivan sairaan hyviä ja sen enempää raaka-aineita ei tarvittu.




Teimme myös kesäkurpitsalasagnea. Täytteenä oli jauheliha ja lasgnelevyinä oli suikaloitu kesäkurpitsa. Tätä söivät myös meidän perheen miehet :)


Musta-ja punaherukkapuskat on myös tyhjennetty. Niistä tehtiin mehua, piirakkaa ja vispipuuroa.

Musta-punaherukkavispipuuro
Musta-punaherukkamehu

Musta-punaherukkapiirakka 

Sienimetsässä tuli myös käytyä ja sieltä löytykin loistavat kanttarelliapajat.
Kanttarelleista ollaan tehty kanttarellikeittoa ja kanttarellikastiketta. 


Kurpitsa koverrettiin ja tehtiin koristelyhty sadonkorjuujuhliin. 
Tarkoitus olisi vielä muutama lyhty tehdä kun sitä kurpitsaa näyttäisi ihan hyvin tulevan. 
Se, miten valmiiksi koverretut kurpitsat saisi säilöttyä Halloweeniin asti, voi olla haaste. Jos teillä on jotain hyviä vinkkejä siihen, niin kertokaa ihmeessä.



Kurpitsan sisälmys piti tietenkin hyödyntää ja siitä tuli erittäin maukas kurpitsakeitto.
Sitä tuli tietenkin tehtyä noin 10l ja tällä hetkellä syöjiä on vain yksi :). Pitää vissiin loput heittää pakkaseen. 
Ohje keittoon löyty netistä, jota hieman sovellettiin. Tietenkin lisättiin koskenlaskijajuustoa. Se tekee ruuasta kun ruuasta aina loistavan makuisen. Se ei kyllä petä :). Keitto jäi hieman löysäksi, niin vähän sitä suurustamalla sai hieman paksumpaa ja helpommin syötävää. Mausteina käytimme muskottia ja salviaa. 
Kyseiset mausteet hieman aluksi epäilyttivät, koska ei kuulu jokapäiväisien ruokien maustamiseen. Mutta toi kyllä erinomaisen maun tähän kyseiseen keittoon.


Kurpitsakeitto ja itse tehdyt sämpylät
Sadonkorjuujuhlissa olisi tarkoitus tarjota juomana Louhisaaren kesäjuomaa. 



Reseptejä tähänkin netistä löyty miljoonia, mutta luotimme Marttojen reseptiin :). 
Juoma on todella helppo tehdä. Tässä saa hyvin myös hyödynnettyä mustaherukoiden lehdet. Juoma on hyvä tehdä hyvissä ajoin, sillä sen pitää käydä yön yli ja olla pullotettuna viileässä muutaman päivän ennen tarjoilua. Osassa resepteissä juoma on heti valmista juotavaksi, mutta tässä meidän versiossa käytettiin hiivaa. Joten sen tulee muutama päivä käydä ennen tarjoilua.  Juoman mausteet ovat mustaherukanlehti, sokeri ja sitruuna. Helppo ja halpa tehdä :)

Satoa on jo otettu talteen lauantain juhlia varten. Osa lauantaina herkuista kerätään tuoreeltaan kasvimaalta ja kasvihuoneesta.





Lauantain menu on suunniteltu niin, että jokaisessa ruokalajissa on jotain meidän omasta maasta. 

SADONKORJUUJUHLAMENU:
(joka voi vielä moneen kertaan muuttua ennen lauantaita)

Alkuruuaksi:
Vodka shotti, jolla saadaan juhlat hyvin käyntiin 
Kurpitsakeitto ja porkkanasämpylä

Pääruuaksi:
perunoita
possua
kantarellikastike
kesäkurpitsavuoka

Oman maan salaatti
marinodut punasipulit 
hakattuja kurkkuja

Jälkiruuaksi:
Marjapiirakka (mustikka, punaherukka tai mustaherukka tai niiden sekoitus :))
Raparperia myös löytyy, raparperipiirakkakaan ei olisi hullumpi. Tosin voi olla, että maistuvat jo aika puulle :).
Ehkä vielä Mohjito oman maan mintuista....

Janojuomana meillä toimii Louhisaaren kesäjuoma. 



Näillä saadaan varmasti vatsat täytee ja kaikille hyvä mieli!



2 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Aivan mahtava on tuo sadonkorjuujuhlamenu. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos 😊. Täytyykin käydä tsekkaamassa blogisi,jos vaikka arpaonni osuisi kohdalle 😉.

    VastaaPoista