lauantai 3. kesäkuuta 2017

Kevään touhuja

Aikaa on taas viime päivityksestä vierähtänyt ja kaikkee on ehtinyt välissä tapahtua. 
Tässä nyt hieman kevään puuhasteluista. 
Tammikuussa laitetiin osa taimista jo itämään, paprikat, chilit ja mansikka.  Maaliskuussa tomaatit ja huhtikuun lopulla kasvihuonekurkku ja vesimeloni. 
Mansikka (Rüger) esikasvatuksessa teki yhden pienen hontelon taimen, joka meni sitten lopulta roskikseen. Siitä ei ollut mihinkään. Loput siemenet laitoin suoraan maahan, mutta sieläkään ei ole tapahtunut mitään. Maahan laitoin ne toukokuun lämpiminä päivinä. 
Aloin epäileen, että siemenerä oli sekundaa. Vai unohdinko tässä mansikan kasvatuksessa jonkun oleellisen tekijän?
Paprikat ja tomaatit lähti ainakin hyvin kasvuun.


Tomaatit Sungold ja Hildares

Paprikat Califonian Wonder ja Chiluacle Negro


Chilit (Jaladuro) jäi hieman pieneksi ja honteloksi johtuen valonpuutteesta. 
Kasvihuonekurkku (Louisa) ja vesimeloni (sugar baby) lähtin hyvin kasvuun. Valoa meloni ainakin tarvi paljon. Tulee muuten tosi honteloita taimia jos valoa ei ole tarpeeksi. Ne saikin kotona ihan oman private valonsa :).
Viime vuonna meloni ei tosiaan onnistunut. Taimet lähti hyvin kasvuun kasvihuoneella ja muutamia melonin alkujakin tuli, mutta ikinä ne melonit ei siitä enempää kasvanut. Lopuksi jouduttiin heittään taimet pois. Ilmeisesti joku home iski heihin. Tuuletus ei ollut ihan parhaimmistoa viime vuonna kasvihuoneessa. 

Kun taimet kasvoi kotona, niin keväällä oli aikaa sitten laittaa kasvihuonetta ja kasvimaata kuosiin uusille tulokkaille. 

Kasvihuoneen pesu suoritetiin myös keväällä. Siihen käytetiin ihan fairy-vettä ja hyvä tuli :).  Kasvaria pestessä oli pientä pakkasta ilmassa, että oli kiire huuhdella ja kuivata kasvari ennenkun vesi jääty muoviin :). 


Osa taimista on kasvarissa lavankauluksissa jotka on täytetty mullalla. Mullat tullaan vaihtamaan kasvariin lavankauluksiin joka vuosi. Multa kärrätään pihalle ja sitä on sitten hyödynnetty pihalla kukkapenkkeihin. Olen lukenut, että samaa multaa voisi käyttää jos ei ole ollut kasvitauteja, mutta uskon, että niitä tulee myös helpommin jos kauluksissa lojuu vanhat mullat. Taimet voi varmasti paremmin, kun pääsee puhtaaseen uuteen multaan.


Edellisenä vuonna meillä oli meidän yrttimaa kasvarin edessä omenapuun alla. Omenapuun kukkiessa se tuo aika paljon varjoa, joten mikään yrtti siellä ei juurikaan satoa tuottanut.
Siirsimme reen kasvihuoneen eteen joka toimii meidän kastelukannutelineenä toistaiseksi.
Reen tilalle siirsimme padan ja lavankaulukset, jossa on yrtit ja salaatit. Kukkasia ollaan istutettu lavankauluksien taakse ja humalat siirretiin myös samaan paikkaan.
Yhdessä lavassa on saapaita ruuvattuna. Niihin olisi tarkoitus laittaa kukkasia. Bataattiakin ajateltiin kokeilla, joten tässä kaupasta ostettu Luomu-bataatti. Siinä se nyt mullassa köllii :). 
Tämä tulee olemaan hieman pidempi prjokti, mutta jännä seurata sen edistymistä ja saadaanko siitä ikinä mitään :). 

Saatiin myös lahjoituksen viinirypäle. Se on kasvihuoneessa isossa ruukussa ja on alkanut kasvana ja teken lehtiä. Sen hoidosta ei oikeastaan ole mitään hajua ja lajikekkaan ei ole vielä selvillä. 
Nyt on toinen vuosi menossa, joten uskaltaa ottaa jo pidempiaikaisia projekteja mukaan tähän viljelyyn. 

Lupaan päivtellä hieman ahkerammin tätä blolgia. 
Yritän pikkuhiljaa saada tekstit tähän päivään, niin ollaan ajantasalla.  

Joten  näihin kuviin ja näihin tunnelmiin.

Muistathan seurata meitä myös instagramissa ja Facebookissa @amatooriviljelijat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti