maanantai 5. kesäkuuta 2017

Miten meidän kasvihuone pitää lämpöä?


Oon useammassa viljelijät Facebook -ryhmässä ja huomannut kuinka osalla on mennyt kasvihuone pakkasella yöllä ja on taimia peitelty hallaharsoilla ja laitettu kynttilöitä yms. kasvihuoneeseen, että lämpö pysyy. Toki nämä kasvihuoneet sijaitsee hieman pohjoisemmassa, mutta on muutamia tullut vastaan jotka sijaitsee pirkanmaalla, niinkuin meidänkin kasvihuone.
Olenkin siis hieman ihmetellyt, että miksei muilla se lämpö sitten pysy siellä kasvihuoneessa ja miksi se meillä taas pysyy yllättävän hyvin...
Meillä on 15 neliöinen muovihuone ja jossa on yksikerros päällä kasvihuonemuovia.
Laitoimme myös kasvihuoneen keskelle kivetyksen käytäväksi, että ne varaisivat lämpöä ja pitäisi myös yöaikaan kasvihuoneen lämpöisenä. Kivet ovat navetan vanhoja tiiliharkkoja. Olihan se duuni niitä siirrellä, kaivaa syvä kuoppa harkoille ja asetella oikeille kohdille mahdollisimman tasaisesti, mutta se ilmeisesti kannatti.  Onko tässä sitten se meidän salainen ase joka pitää yön yli myös lämpöä huoneessa, että pakkaslukemiin ei olla päästy?
Eristääkö muovihuone sitten paremmin lämpöä kuin muut materiaalit?
Kuva vuodelta 2015Kuva vuodelta 2015

Sisätilalämppäri ei ole kasvihuoneessa ollut enää pariin viikoon. 
Siellä on mennyt kylminä öinä lämpötila noin kuuteen asteeseen. Se ei ole kasveja juurikaan haitannut. Päivällä se on taas reippaasti yli 10 astetta.
 Missään vaiheessa ei ole mennyt kasvihuone pakkaselle ja ei olla peitelty hallaharsoilla.

Kasvimaalla ja -huoneessa on kaikki on jo kovaa vauhtia kasvamassa.
Tomaatista saa varkaita olla nyppimässä säännöllisin väliajoin sekä sitoa niitä paremmin. 
Kasvu on siis hurjaa, etenkin tomaatin kohdalla. 
Ei ole paljon kylmät yöt haitannut sillä tomaatti ja paprika on alkanut jo kukkimaan :).

Paprika (Californian Wonder)

Tomaatti (Sungold)
 Chilipaprikaan (chiluacle Negro) ja toiseen tomaattiin (Hildares) on myös tullut nuppuja, joten sieltä ne kukat alkaa aukeamaan.

Puhutaan, että kurkku ei kestäisi alle 10 asteen lämpötilaa, mutta hyvin on taimet (Louisa) pärjännyt kasvihuoneessa, vaikka ollaan oltu siellä kuudessa asteessakin öisin. Varsi on hyvin vahvistunut. Korkeutta tosin ei ole kasvanut, mutta pikkuhiljaa sekin alkaa elpyyn, kun lämpötilat nousee.
Vesimelonin ja munakoisin taimet on myös hyvin vahvistunut. Nyt tarvitsisi vaan saada hieman pituutta lisää taimiin.

Avomaalla tuuli kivasti rieputteli hallaharsoja ja osa taimista oli ilman harsoa. Onneksi kaikki taimet  näytti vielä hyvältä. Toistaiseksi avomaalla taimet on vielä harsojen alla. Sitten kun alkaa näyttään siltä, että yölämpötilat pysyy yli 10 asteen, niin uskaltaa ottaa harson pois.
Tällä hetkellä maissi tekee kovaa kasvua ja alkaa harson alla tila loppua jo kesken, joten voisi alkaa pikkuhiljaa ilmat lämmetä. Kaikki kasvit on kuitenkin hyvin juurtunut ja hieman jo kasvanutkin.

Taimet kasvihuoneessa ja kasvimaalla on ollut alle 10 asteessa, että hetki varmasti menee, että ne saa kasvupyrähdyksen, mutta kaikki näyttäisi voivan hyvin toistaiseksi, vaikka kesästä ei ole tietoakaan.

Kesää odotellessa!

Liljan kukka <3Terkuin
Amatöörivijelijät2 kommenttia:

  1. Muovihuone pitää paremmin lämpöä, joten se on ainakin hyvä valinta. Olen rakentelemassa kasvihuonetta ja mietin myös kivilattiaa, vieläpä jotain tummaa kiveä. Ehkä se auttaisi kevään oikukkaissa säissä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma varmasti kerää hyvin lämpöä 👍. Toivottavasti ei liikaa 😊. Meillä nuo kivet on tosiaan navetan vanhoja tilliharkkoja. Ehkä 2xperus tiiliskiven kokoisia ja "syvällä" maassa. Niistä on ollut kyllä varmasti apua. Ja kestää hyvin. Toisin kun perus tiiliskivet,jotka alkavat aika helposti halkeilemaan.

      Poista